Vragen aan Annemiek op 29-01-2015


Waarom ben je begonnen met Wereldpartners?
"Toen ik in 1996 verliefd werd op een Marokkaanse man, had ik veel vragen. Ik voelde me onzeker en die onzekerheid werd gevoed door wat ik las over gemengde relaties en hoorde van mijn omgeving. Ook in de omgeving van mijn man Omar waren mensen die hem waarschuwden voor onze relatie. Mijn zoektocht naar ondersteuning leidde me naar Stichting Lawine, toen een zelfhulporganisatie in Amsterdam voor Nederlandse vrouwen met een niet Nederlandse partner. Bij die Stichting was  heel veel kennis verzameld  over gemengde huwelijken op basis van de gesprekken met àl die vrouwen die daar in de loop der jaren hadden aangeklopt. Ik raakte snel betrokken bij Lawine, ging er workshops organiseren voor vrouwen in gemengde relaties en werd ik er voorzitter. Het past ook prima bij mijn werkzaamheden als trainer".
"De vrouwen die aanklopten bij Lawine voelden zich regelmatig niet goed geholpen binnen de  reguliere hulpverlening. Spijtig natuurlijk, want met de juiste kennis en tools zijn gemengde stellen en gezinnen heel goed te ondersteunen. Ik besloot die missing link vorm te gaan geven en begon in 2006 Wereldpartners.
Ik heb het standpunt dat mensen in een gemengd huwelijk moedige mensen zijn die elkaar over de verschillen heen willen ontmoeten. Gemengde stellen ontroeren me en ik wil ze steun bieden, échte steun, omdat ze dat verdienen en die steun in hun omgeving meestal niet voor het oprapen ligt".

Wat is jouw achtergrond?
"In een lang verleden heb ik kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Dat heb ik ook afgemaakt trouwens, maar mijn hart lag al snel bij andere zaken. Na een periode van acteren heb ik een opleiding gevolgd om trainer te worden en dat was een schot in de roos. Dat is helemaal mijn vak; ik voel me als een vis in het water voor de groep. In dat trainen heb ik me steeds verder bekwaamd. Ik werk ik graag met rollenspelacteurs…..komt dat toneelspelen toch nog ergens terug!"
"In mijn werk heb ik eigenlijk altijd de focus op het ontwikkelen van zelfinzicht. Wanneer je eerlijk kunt kijken naar je eigen gedachten, gevoelens, motieven en handelen, heb je het beste uitgangspunt voor persoonlijke groei en het nemen van beslissingen ten aanzien van jezelf, je relatie of gezin. Met die focus op zelfreflectie lag de stap naar het coachen van partners in relaties lag voor de hand".
"Ik ben nog lang niet uitgeleerd; ik blijf me continu scholen. Mijn interesse voor mixed couples heeft zich verbreed naar onze hele diverse samenleving. Ik verdiep mij al jaren in de dynamiek in relaties, interculturele communicatie, interculturele psychologie en  migratie, maar ook in internationale kinderontvoering en huiselijk geweld".

 

Hoe ziet je privéleven er nu uit?
"Omar en ik zijn inmiddels ruim 18 jaar samen en we hebben twee zoons die op de middelbare school zitten. We wonen in Amstelveen. Ons intercultureel gezin is nog steeds een grote inspiratiebron voor mijn werk…We zijn een warm hecht gezin, dat is de basis van alles natuurlijk. Maar we hebben ook onze strubbelingen; zo komen we in deze fase weer verschillen tegen in wat we verwachten van onze puberzoons….en daarin klinkt onze eigen opvoeding en herkomst in door.  We maken nu ook mee wat het betekent dat onze ouders ziek worden of overlijden, en hoe anders dat is voor een migrantenpartner met familie op afstand.  Elke fase leert me weer zoveel. Het leren in een gemengd huwelijk is dus nooit afgelopen…."

Ben je in je werk alleen bezig met interculturele huwelijken?
"Nee, ik ben nog al een duizendpoot en vind een heleboel leuk en balangrijk. Ik geef voor regelmatig workshops rond intercultureel werken. Een ander thema van me is huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarin geef ik trainingen aan mensen in onderwijs, zorg en welzijn. Ik geef als gastdocent les op de Hogeschool Rotterdam rond huiselijk geweld , kindermishandeling en rond seksualiteit. Allemaal thema’s die ook van pas komen bij het ontwikkelen van workshops en het coachen van mensen in gemengde relaties".

En dan…… Lovingday ?
"Jaaa!, Dat is een project waarin ik mijn passie voor mixed couples, kids and families helemaal kwijt kan. Met vier vrouwelijke collega’s  ontwikkelen we in 2015 voor de derde keer het evenement Lovingday.NL in Amsterdam. Met debatten, film, fotografie, schijfworkshops en meer. Ik heb de rol van projectleider en ben dus de spin in het web. Dit jaar belooft het opnieuw groter te worden dat vorig jaar en zowel live als digitaal te gaan spetteren! Als je de facebook pagina van Lovingday volgt blijf je op de hoogte".